maandag 28 oktober 2013

Zouha Al Abbasy | Studentnummer: 1612039 | Klas: JDE-D01

Multimedia, crossmedia en transmedia!
What are the differences?

Het is overal en wordt overal gebruikt, maar toch hebben we dat niet zo snel door. Ja, we hebben het over de begrippen multimedia, crossmedia en transmedia. Ze lijken zo veel op elkaar, dat het bijna moeilijk is om ze te onderscheiden. Het multimediaal concept vertelt een verhaal via verschillende media, zonder dat ze elkaar aanvullen. Het crossmediaal concept vertelt een verhaal via verschillende media, die elkaars tekortkomingen aanvullen, ze zijn dus afhankelijk van elkaar. Het transmediaal concept vertelt een zelfde verhaal over verschillende media, maar ze zijn niet noodzakelijk om het verhaal te begrijpen. Ze  maken alleen de beleving van het individu groter. Je ziet dus dat ze erg op elkaar lijken. Ik ga nu met behulp van voorbeelden uitleggen wat ze precies inhouden.

We hebben drie verschillende conceptvormen, namelijk:

·         - Multimediaal concept
·        -  Crossmediaal concept
·         - Transmediaal concept

De eerste conceptvorm waar we het over gaan hebben is het multimediaal concept.
Met een multimediaal concept wordt een verhaal over verschillende soorten media verteld. Deze media zijn onafhankelijk van elkaar. Het verhaal wordt wel per medium aangepast. We nemen als voorbeeld ‘The Lord of the Rings’. Daarvan is er een boek, een film en een spel gemaakt. Dit zijn drie verschillende media die geen toevoeging op elkaar hebben, maar wel hetzelfde verhaal hebben elk aangepast (indien nodig) aan het gebruikte medium. Het verhaal blijft dus hetzelfde.
Dit is wat het multimediaal concept inhoudt.

De tweede vorm is het crossmediaal concept. Met een crossmediaal concept wordt een verhaal over verschillende media verteld, maar hierbij zijn de media wel afhankelijk van elkaar. Ze vullen elkaars tekortkomingen als het ware aan. Als voorbeeld nemen we ‘Arabs Got Talent’.
Dit is een TV-programma die over een second screen beschikt. Hierbij kunnen mensen vanuit hun huis beslissen wie wel of niet doorgaat naar de volgende ronde. Zo voelt de kijker zich meer betrokken bij het programma. Dit is voor het programma zelf heel essentieel dat dit gebeurt, want de tekortkomingen aan bijvoorbeeld interactie worden aangevuld. Er is ook een app gemaakt waarbij je meer over de kandidaten kunt terug lezen en ook je favoriete kandidaat kunt kiezen. Op de website kun je ook de aflevering opnieuw bekijken en nog meer dingen doen. Dit is wat een crossmediaal concept inhoudt.

De derde en laatste vorm waar we het over gaan hebben is het transmediaal concept. Met een transmediaal concept  wordt hetzelfde verhaal verteld, maar door verschillende media nog interessanter maakt. Als voorbeeld nemen we weer ‘The Lord of the Rings. Daarvan is er een boek geschreven, maar ook een film en een game gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld nadat je het boek gelezen hebt, het spel gaan spelen om je beleving nog groter te maken. Maar je hoeft het boek niet gelezen te hebben om het spel te begrijpen. Het is gewoon een aanvulling om de beleving te vergroten. Dit is wat een transmediaal concept inhoudt.


Bronnen: Reader 1.1 
Reader 1.2
Basisboek crossmedia concepting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten