maandag 28 oktober 2013

Dunya Al Abbasy Studentennummer: 1587831 Klas : JDE-D01

Wat is usability en relevantie? Wat zijn de verschillen tussen die twee termen? Hieronder leg ik jullie uit wat usability  en relevantie is aan de hand van voorbeelden. 

Usability
Usability is de gebruiksvriendelijkheid van een product, software of website. Het is voor het gemak van de consument. Dus bijvoorbeeld of je informatie snel kunt vinden of dat je een product kunt bestellen in de avond en dat het morgen in de ochtend voor je deur staat. Dat zijn allemaal dingen die het de consument makkelijker maakt om dingen te kopen of te bekijken. Het is dus belangrijk dat een bezoeker op een website weinig inspanning hoeft te verrichten om bijvoorbeeld meer informatie te lezen over de kandidaten die meedoen aan TVOH. Dus als we als voorbeeld TVOH nemen, dan zie dat de website goed is ingedeeld. Je kan makkelijk video’s terug kijken, over de show lezen, naar de Facebook pagina gaan etc.   

Relevantie


Relevantie houdt in dat de luisteraar een bepaalde beleving en betrokkenheid ervaart bij het concept. Als voorbeeld nemen we Youtube. Als je naar Youtube gaat dan zie je alles heel overzichtelijk staan. Je kan inloggen en aan de linkerkant zie je alle kanalen waarop jij geabonneerd bent. Je krijgt ook een lijst met video’s die nieuw zijn geüpload door mensen waarop je geabonneerd bent. Dus hier zie je duidelijk dat Youtube erg gebruiksvriendelijk is. Ook zie je bij Youtube relevantie terug komen. Denk hierbij aan de voorpagina van Youtube waar de meest bekeken filmpjes opstaan. De filmpjes die op de voorpagina zijn niet van drie jaar geleden, maar zijn erg actueel. Hieronder zie je een printscreen van Youtube die ik gemaakt heb.








Een website wordt altijd beter gebruikt als hij gebruiksvriendelijk is en bovendien ook relevant is.




Bronnen :
Boek
Readers
http://www.encyclo.nl/begrip/relevantie
http://www.youtube.com/?gl=NL&hl=nl
http://zakelijk.infonu.nl/marketing/86923-crosssmediastrategie-speerpunten.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten