maandag 28 oktober 2013

Gijnett Mathilda Gonzalez Studentnummer 1638956. | Klas: JDE-D01

Een iconische relatie

Volgens van Vliet is er sprake van een iconische relatie wanneer content over verschillende kanalen en grote gelijkenis vertoont. Hierbij kun je denken aan een televisiecommercial waarvan het geluid op de radio wordt uitgezonden, een still in een tijdschrift afgedrukt en een banner op een internet pagina plaatst. De meeste cross mediale concepten zijn iconisch van aard.  Dit is logisch als je ziet dat de vergelijkbaarheid van content inherent is aan een merk dat via verschillende markextensies wordt uitgedragen.

Voorbeeld
Het merk Apple is hier een voorbeeld van, het verspreid zijn content over meerdere kanalen die allemaal veel overeenkomsten vertonen, denk hierbij aan tv commercials, kranten artikelen, tijdschrift, app’s etc. 

Bronnen: Basisboek Crossmedia concepting 


Gijnett Mathilda Gonzalez Studentnummer 1638956. | Klas: JDE-D01

Gijnett Mathilda Gonzalez
Studentennummer: 1638956.

Trendpyramide

Een trendpyramide kan je zien als een soort instrument gebruiken voor de duur van trends. De trend pyramide is uitgevonden door Hilde Roothart en haar trendbureau ‘trendslator’.
De trends zijn te verdelen in drie niveaus: megatrend, maxitrend en microtrend.
De grootste trend ook wel ‘megatrend’ genoemd. Heeft een duur van 10 tot 30 jaar. Vervolgens volgt de ‘maxitrend’ met een duur van 5 tot 10 jaar, en dan de kleinste de ‘micro trend’  met de duur van 0 tot 5 jaar. Deze trends niveaus verschillen in omvang en definitie, maar hebben daar om tegen wel een verband met elkaar. Een megatrend is de fundering voor het ontwikkeling van micro (consumet) en maxitrends (maaatschappelijk). Een trendpyramide geeft de verhouding aan tussen deze drie niveaus, wat visueel wordt weergeven in een trendpyramide.

Microtrend
Een voorbeeld van een microtrend zijn ‘webblogs’, dit is een trend dat veel navolging heeft gekregen van andere bedrijven. Het fenomeen heeft voor een bepaalde periode haar populariteit, maar daalt weer na een aantal jaar.
Maxitrend
Een voorbeeld van een maxitrend is ‘Social media’.  Men gebruikt nu al ruim 5 jaar social media. Social media heeft niet een bepaalde doelgroep, het trekt allerlei verschillende leeftijdscategorieën aan, van jong tot oud.
Megatrend
Een voorbeeld van een megatrend, zijn de schoenen ‘Allstars’. Van 1918 tot 1928 kwam de grote doorstart voor Converse, toen de basketball liefhebber Chuck Taylor uit interesse voor de schoenen zich kwam aanmelden bij de firma. Sinds dien zijn de Allstars nooit meer uit de mode gegaan.
De megatrend heeft overkoepelende functie onder zich diverse maxi en microtrends. Megatrends sturen vooral de waarden van mensen, waardoor de maatschappelijke trends de dragers van consumententrends worden
 Bronvermelding






Boyfriend Pillow Dit is ons zelfgemaakte reclame over de "BOYFRIEND PILLOW". Alles is door ons ingesproken en bewerkt.






Zouha Al Abbasy | Studentnummer: 1612039 | Klas: JDE-D01

De trendpiramide
Om een idee te krijgen hoe een trend ontstaat gebruiken wij de zogenaamde trendpiramide. De trendpiramide is een hulpmiddel die er voor zorgt dat bepaalde aspecten in kaart gebracht worden. De trendpiramide is in drie onderdelen te verdelen, namelijk: megatrend, mesotrend en microtrend. De megatrend is de basis van een mesotrend en de microtrend komt uit de mesotrend voort. Hieronder ga ik uitleggen wat deze trends nou eigenlijk inhouden.

 Microniveau
Microtrends zijn trends waar wij onszelf heel erg bezig mee kunnen houden. Of het nou een product, mode of rage is, ze maken ons blij. Microtrends gaan ons in de loop van de tijd snel vervelen waardoor ze steeds minder belangrijk worden. De verstreken tijd en trendvolgers zijn bij de microtrend belangrijke factoren. Ze zijn belangrijk voor de levensduur van dat product. De gemiddelde levensduur van een microtrend duurt niet langer dan vijf jaar (nul tot vijf jaar). Een goed voorbeeld zijn mobiele telefoons. Er komen steeds nieuwe modellen uit, waardoor het oude model niet meer gewild wordt.
Mesoniveau
Bij mesotrends gaat het om de behoeften, wensen en verlangens van de consument. De mesotrends zijn veel abstracter dan de microtrends. Dat komt omdat bij mesotrends het niet meer om het product draait, wat wel bij microtrends is. De mesotrends zijn gericht op de veranderingen binnen de beleveniswereld. De waarden zijn hierbij erg belangrijk, want als je een mesotrend aan een ander land wilt meegeven, kan het in die andere landen anders begrepen worden dan bedoeld. De gemiddelde levensduur van een mesotrend duurt ongeveer van 5 tot tien jaar.  Een goed voorbeeld is groener leven. Deze trend is op stand gekomen door de toenemende zorg over de opwarming van de aarde. Mensen gebruiken nu vaker spaarlampen en zonnepanelen op daken en proberen overmatige energieverbruik terug te dringen.
 Meganiveau
Bij megatrends gaat het om de maatschappelijke belangen en die liggen vaak dicht bij trendfactoren. Het gaat om de sporen die ze nalaten in de maatschappij. Ze komen heel langzaam en zijn om die reden bijna onzichtbaar. We worden als het ware onbewust meegesleurd en ervaren ze als vanzelfsprekend. Deze trends hebben te maken met socialisering, dus het individu staat niet meer voorop. Megatrends hebben een gemiddelde levensduur van tien tot dertig jaar. Een goed voorbeeld is plastische chirurgie. De laatste dertig jaar veranderen veel mensen hun uiterlijk en dat gaat ook zo door. Een kuiltje in de wangen, double-eyelid surgery en noem het zo maar op, mensen blijven naar perfectie streven en dit is dus een Megatrend.

Bronnen:

Zouha Al Abbasy ,Dunya Al Abbasy , Gijnett Mathilda Gonzalez | Studentnummer: 1612039 ,1587831, 1638956.| Klas: JDE-D01

‘Never Say No to Panda’


is een serie van tv-reclames uit het jaar 2010. Het werd geproduceerd in Egypte door Advance Marketing voor Arab Dairy. De reclame draait om een panda die mensen bang maakt, die de kaas niet willen opeten. De advertenties werden gecreëerd door het agentschap Elephant Cairo en is geschreven door Ali Ali en Maged Nassar. In elke reclame zie je de zelfde verhaallijn terug komen, iemand krijgt de Panda cheese aangeboden en vervolgens weigert de persoon het uit te proberen. Wanneer iemand de Panda cheese weigert komt er een panda tevoorschijn en vervolgens maakt die dingen kapot, waardoor de panda alsnog de persoon dwingt om het op te kopen of op te eten. Op de achtergrond hoor je het nummer van ‘True Love Ways’ van Buddy Holly. Het filmpje werd binnen now time razend populair binnen een grote groep mensen. Het filmpje heeft veel views op Youtube en mensen stoppen niet met delen van het filmpje. Nadat Justin Bieber het had gedeeld op zijn Twitter, werd het ook internationaal bekend. De reclame won twee grote prijzen op de Dubai Lynx 2010, en won ook in 2010, de Silver Lion op het Cannes Lions International Advertising Festival. Het is een grote trend geworden, omdat elke keer als je Panda cheese wilt kopen, en als je toch wilt terugleggen, komen de panda en het nummer tevoorschijn in je gedachte. Hierbij is het doel bereikt van de producent. Mensen vinden droge humor en onrealistische reclames erg leuk, omdat het iets vernieuwends is. De Panda, het nummer van True Love Ways en de slogan ‘Never say No to panda’ zorgde ervoor dat het internationaal populair is geworden, met een goed resultaat.

Zouha Al Abbasy | Studentnummer: 1612039 | Klas: JDE-D01

Usability en relevantie?!

Instagram is een app die al tachtig miljoen gebruikers heeft terwijl het pas in 2010 uit was. Bijna iedereen kan met Instagram werken. Dat komt omdat de usability en relevantie van Instagram hoog zijn. Instagram kun je via de App Store of Google Play downloaden. Als volgt ga je natuurlijk jezelf aanmelden (registreren indien je niet geregistreerd bent) en voila: je kan foto’s liken en posten.
  Maar wat is usability en relevantie nou eigenlijk? Ik ga dat nu uitleggen.

De gebruiksvriendelijkheid van een website, software of product vallen onder usability. Bij usability is het belangrijk om het geleverde werk zo gebruikersvriendelijk te maken zodat de persoon die er mee werkt geen irritaties krijgt. Dus eigenlijk is het de mate waarin een bepaald product door bepaalde gebruikers in een bepaalde gebruikersomgeving kan worden gebruikt om bepaalde doelen effectief,  efficiënt en naar tevredenheid te bereiken.


De gebruikersvriendelijkheid gaat over het feit of de bezoeker snel kan vinden wat hij zoekt en of de navigatie logisch in elkaar is gezet. Je kan wel een mooi product leveren, maar als de usability niet goed genoeg is, dan ben je zo al je bezoekers kwijt.
Instagram is heel gebruikersvriendelijk. Je kan het makkelijk downloaden en heeft weinig bugs. Foto’s liken en posten gaat zo snel en is heel makkelijk te doen. Als je vrienden wilt zoeken die ook Instagram hebben kun je dat ook makkelijk doen, omdat je ze via Facebook kunt vinden. Wil je een probleem rapporteren of iemand blokkeren? Dan gaat dat ook binnen een knop zonder extra moeite te verrichten. Zo zie je dat de usability van Instagram heel hoog is.



Nu gaan we op relevantie in. Relevantie betekent de mate waarin een dialoog de juiste boodschap bevat, op het juiste moment wordt gevoerd en via het juiste middel plaatsvindt. Een goed voorbeeld om de relevantie uit te leggen is Youtube. Op de voorpagina van Youtube zie je de populaire video’s (die in principe relevant zijn). Als je een eigen Youtube-account hebt, krijg je suggesties te zien die op jou smaak vallen, dus die voor jou op dat moment relevant zijn. Ook kun je video’s bekijken die vandaag gepost zijn op iets dat jij relevant vindt, bijvoorbeeld over een artiest die vandaag een interview met een bekend programma had. Maar zo zie je weer dat relevantie van persoon tot persoon kan verschillen en bedrijven hun uiterste best doen om dingen zo relevant mogelijk te houden voor een brede doelgroep.

Dunya Al Abbasy Studentennummer: 1587831 Klas : JDE-D01

Wat is usability en relevantie? Wat zijn de verschillen tussen die twee termen? Hieronder leg ik jullie uit wat usability  en relevantie is aan de hand van voorbeelden. 

Usability
Usability is de gebruiksvriendelijkheid van een product, software of website. Het is voor het gemak van de consument. Dus bijvoorbeeld of je informatie snel kunt vinden of dat je een product kunt bestellen in de avond en dat het morgen in de ochtend voor je deur staat. Dat zijn allemaal dingen die het de consument makkelijker maakt om dingen te kopen of te bekijken. Het is dus belangrijk dat een bezoeker op een website weinig inspanning hoeft te verrichten om bijvoorbeeld meer informatie te lezen over de kandidaten die meedoen aan TVOH. Dus als we als voorbeeld TVOH nemen, dan zie dat de website goed is ingedeeld. Je kan makkelijk video’s terug kijken, over de show lezen, naar de Facebook pagina gaan etc.   

Relevantie


Relevantie houdt in dat de luisteraar een bepaalde beleving en betrokkenheid ervaart bij het concept. Als voorbeeld nemen we Youtube. Als je naar Youtube gaat dan zie je alles heel overzichtelijk staan. Je kan inloggen en aan de linkerkant zie je alle kanalen waarop jij geabonneerd bent. Je krijgt ook een lijst met video’s die nieuw zijn geüpload door mensen waarop je geabonneerd bent. Dus hier zie je duidelijk dat Youtube erg gebruiksvriendelijk is. Ook zie je bij Youtube relevantie terug komen. Denk hierbij aan de voorpagina van Youtube waar de meest bekeken filmpjes opstaan. De filmpjes die op de voorpagina zijn niet van drie jaar geleden, maar zijn erg actueel. Hieronder zie je een printscreen van Youtube die ik gemaakt heb.








Een website wordt altijd beter gebruikt als hij gebruiksvriendelijk is en bovendien ook relevant is.




Bronnen :
Boek
Readers
http://www.encyclo.nl/begrip/relevantie
http://www.youtube.com/?gl=NL&hl=nl
http://zakelijk.infonu.nl/marketing/86923-crosssmediastrategie-speerpunten.html

Zouha Al Abbasy ,Dunya Al Abbasy , Gijnett Mathilda Gonzalez | Studentnummer: 1612039 ,1587831, 1638956.| Klas: JDE-D01

Linda De mol

Linda de Mol is geboren op 8 juli 1964 en komt uit Hilversum. Ze is een bekende Nederlandse presentatrice. Ze is o.a. bekend van ‘Ik hou van Holland’, ‘Miljoenenjacht’, ‘Weet ik veel’? en ‘Linda’s Zomerweek’. Naast presentatrice is Linda ook hoofdredactrice van haar eigen magazine ‘LINDA’. Voor haar bladen heeft ze middelen die daarop aansluiten namelijk:
-         - App
-          -Website
-        -  Social-media
-         - Blog

Verder heeft ze in verschillende televisieseries en films gespeeld zoals ‘Gooische Vrouwen’ en ‘Divorce’. Verder heeft ze twee dramaseries die door haar zelf zijn geproduceerd. De dominante conceptvorm die Linda de Mol gebruikt is toch wel het transmediale concept. Linda de Mol maakt gebruik van verschillende media, maar die zijn niet afhankelijk van elkaar. Die verschillende media versterken elkaar alleen maar aan. Neem een voorbeeld aan haar magazine. Naast haar magazine heeft ze ook nog eens een app uitgebracht. Op die app kun je haar magazine terug bekijken, maar ook een boodschap krijgen van BN’ers, zodat je met een glimlach het weekend in gaat. Dit geeft jou, als Linda lezer, een leuk gevoel, omdat jij je meer betrokken voelt. Zulk soort media versterken elkaar aan en dat zie je terug bij de gebruikte media van Linda de Mol.


SWOT Analyse
Linda de Mol, is over het algemeen een bekende Nederlander. Zij wordt gezien als een vrolijke verschijning. Is deels bekend geworden  door haar familie naam ‘De Mol’. Met haar vrolijke persoonlijkheid straalt zij dat ook altijd uit. Linda weerspiegelt dat ook uit naar haar publiek, bijvoorbeeld als zij presenteert bij de televisieshow ‘Ik hou van Holland’.
Wat haar meest positieve punt is, kan ook haar grootste zwakte punt worden. Linda is altijd zó vrolijk, waardoor zij eventueel nep ‘kan’ overkomen op de kijker.  Dat zal een van haar vuil kuil voor haar kunnen zijn. Met de gedachte er achter, Linda is en blijf een actrice/presentatrice.

Een van de grootste uitdaging voor Linda zou kunnen zijn, is om authentiek te blijven. Door haar zelf te blijven tijdens de shows. Als Linda dat niet meer zou doen, is er een grote kans voor een bedreiging. Haar kijkcijfers zouden kunnen dalen.


 Bronnen:

http://www.libelle.nl/libelle-magazine/interview-met-linda-de-mol.html
https://www.google.nl/search?q=linda+de+mol+interview&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PctuUvvPFcHH7Abw8IDQCw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1536&bih=729

Zouha Al Abbasy | Studentnummer: 1612039 | Klas: JDE-D01

Storytelling is iets wat de mens van nature doet. Storytelling is essentieel voor het menselijk leven. Het geeft mensen betekenis aan hun bestaan. Met storytelling kunnen ze kennis doorgeven, gedrag leren en hun geschiedenis en toekomst begrijpen. Iedereen is een storyteller, maar wie zijn visie en strategie wilt uitdragen naar een relevante doelgroep, moet wel een krachtig en effectief verhaal hebben. Hieronder ga ik een reclame beschrijven die gebruik maakt van storytelling. Het gaat over een reclame van 'Pfizer' en hun slogan is: “Working together for a healthier world”.

Het verhaal begint met een jongen die in de avond buiten is. Hij lijkt op iemand die rellen zou kunnen schoppen. Hij pakt zijn graffiti bus en spuit de muren vol. Je ziet alleen nog niet duidelijk wat hij spuit. Wanneer het al bijna ochtend is, gaat hij naar huis. Eenmaal binnen, kijkt zijn moeder naar haar horloge en kijkt teleurgesteld naar hem. Hij kijkt haar aan en pakt een vaas gevuld met bloemen. Hij komt een kamer binnen en legt de vaas daar neer. In de kamer ligt zijn zieke zusje.  De jongen (rol= broer) opent het gordijn van de kamer van zijn zusje, zijn zusje komt een klein beetje overeind en de moeder komt de kamer binnen. Wanneer ze uit het raam kijken zien ze bloemen en een tekst staan waarop staat: “Be Brave”. 
Aan het einde van de reclame zie je een tekst waarop staat : “Sometimes it takes more than medication”. Deze tekst draagt een boodschap met zich mee. Soms is het meer dan alleen je medicijnen innemen, je moet ook dapper en sterk blijven. 






Bronvermelding:


Dunya Al Abbasy Studentennummer: 1587831 Klas : JDE-D01

Wat is eigenlijk storytelling en hoe zit dat in elkaar? Hieronder ga ik jullie uitleggen wat storytelling is aan de hand van verschillende voorbeelden.
 



Vaak wordt gedacht dat storytelling maar een verhaaltje vertellen is, maar dat is niet zo. Het is het op de markt brengen van merken die een bepaald gemeenschappelijk gedachtegoed verantwoorden. Het is een sterk middel om iets te koppelen aan een bepaald gedachtegoed. Een verhaal moet mensen uitnodigen om er naar te kijken en gebruik te maken van verschillen kanalen die er zijn. Storytelling kan op verschillende manieren gebruikt worden namelijk:

-Impliciet
-Expliciet


Impliciete storytelling zorgt voor een visuele voorstelling van beelden. Mensen kunnen het verhaal met hun eigen gedachten invullen.



Hier boven heb je een voorbeeld gezien van impliciete storytelling. Het verhaal wordt aan de hand van muziek en beelden overgebracht. Je kunt heel goed zien dat er een nieuwe geur uit is. Je ziet dat die geur voor de zakelijke vrouw is, dus de echte ‘business woman’. Ik heb voor deze reclame gekozen, omdat je eigenlijk snel weet waar het verhaal over gaat en voor wat het eigenlijk bedoeld is.


Expliciete storytelling betekent eigenlijk dat er een verhaal wordt overgebracht door middel van een duider (mens). Er wordt dus een menselijke factor ingezet  om het verhaal over te brengen en dit verhoogt de beleving van de kijker.


Hierboven heb je een voorbeeld gezien van expliciete storytelling . Dit filmpje gaat over UNICEF. In dit filmpje wordt Selena Gomez gebruikt als verteller. Omdat Selena Gomez een zangeres is wordt ze ingezet. Zo krijgt het filmpje meer kijkers en dus meer mensen die geld zullen doneren aan mensen die het minder hebben dan ons. Dus door middel van een duider( Selena), wordt de reclame meer persoonlijk voor de kijkers thuis. Je hebt een verteller nodig om het verhaal van A tot Z te begrijpen.


Bronnen :
http://www.youtube.com/watch?v=kcar0i02wG0

Zouha Al Abbasy | Studentnummer: 1612039 | Klas: JDE-D01

Er zijn drie verschillende contentrelaties. Namelijk de iconische contentrelatie, de symbolische contentrelatie en de indexicale contentrelatie. Wat zijn ze eigenlijk en wat houden ze eigenlijk in? Dat ga ik hieronder nader uitleggen.

We gaan het allereerst over de iconische contentrelatie hebben. De iconische contentrelatie houdt in dat alles hetzelfde is maar op verschillende manieren wordt verkocht. We nemen als voorbeeld macaroni. Verschillende merken verkopen macaroni met verschillende prijzen, maar het is en blijft macaroni. De inhoud is dus hetzelfde. Dit is wat de iconische contentrelatie inhoudt. Je kunt het eigenlijk ongeveer vergelijken met het multimediaal concept. Het multimediaal concept vertelt een verhaal over verschillende soorten media, maar het verhaal blijft onveranderd, de inhoud blijft hetzelfde, maar wordt aangepast aan het gebruikte medium.

QR-code
Als volgt gaan we het over de indexicale contentrelatie hebben. De indexicale contentrelatie  verwijst je van het een naar het ander. We nemen als voorbeeld Facebook. Stel je voor dat je een foto post op Facebook via Instagram. Als je op de link klikt van de foto, dan verwijst het je door naar Instagram. Of je ziet een poster van een zanger met daaronder een QR-code. Als je die QR-code scant dan stuurt het je door naar de website van die ene zanger. Dit is wat de indexicale contentrelatie inhoudt.
Het is eigenlijk te vergelijken met het crossmediaal concept. Met het crossmediaal concept wordt een verhaal over verschillende media verteld, maar hierbij zijn de media wel afhankelijk van elkaar, ze vullen elkaars tekortkomingen als het ware aan. Dat zie je ook bij die zanger op de poster. Je wilt meer over hem weten en daarom scan je die QR-code.

Het laatste waar we het over gaan hebben is de symbolische contentrelatie. De symbolische contentrelatie houdt in dat verschillende media of producten symbool staan voor iets. We nemen als voorbeeld het merk Friso. Het merk Friso vertelt meer dan alleen losse producten. Het staat symbool voor een gezonde groei en ontwikkeling voor een peuter. Dus wanneer een moeder Friso koopt, dan koopt ze die gedachte gelijk mee. Zo zie je dat de symbolische contentrelatie zich goed aansluit bij de transmediale conceptvorm. Het gaat meer om de beleving dan om het aangeschafte product.


Bronnen:
Reader 2.2

Dunya Al Abbasy Studentennummer: 1587831 Klas : JDE-D01

De trendpiramide

Hieronder wordt de trendpiramide uitgelegd aan de hand van voorbeelden.

De trendpiramide is een hulpmiddel die je zeer goed helpt om de omgeving of bepaalde aspecten in kaart te brengen. Als je naar de trendpiramide kijkt, dan zie je dat er  onderscheid wordt gemaakt in drie niveaus:
-          De microtrend
-          De maxitrend
-          De megatrend

De drie trends zijn nauw met elkaar verbonden en hebben een verhouding met elkaar. Zo is de megatrend een soort basis voor de maxitrend. Vanuit de maxitrend de microtrend.  Hieronder worden de drie niveaus nader uitgelegd.

De trendpiramide is een hulpmiddel om de omgeving van het bedrijf duidelijk voor ogen te krijgen. Je hebt hierbij een onderscheid die je in kunt delen in drie types.

Hier onder kun de verschillende trendtypes zien die gekoppeld zijn met de desbetreffende levensduur .

 














Microtrend

De microtrend is een trend die van nul tot vijf jaar maximaal duurt. Je kan nooit aangeven of iets een microtrend, een maxitrend of een megatrend is. De microtrend is altijd voor een korte termijn. Het gaat vaak over het dagelijkse leven. Het is de bedoeling om het dagelijkse leven iets extra’s te geven en dat is dan niet voor een lange termijn maar voor een korte termijn. Denk bijvoorbeeld aan afslank producten of speciale fitness drankjes waar je veel van zou kunnen afvallen.  Hoe langer de trend doorleeft des te minder aandacht eraan wordt gegeven. Vaak kun je dan ook inschatten hoe lang de levensduur van microtrends zal zijn.


Maxitrend (meso)

Bij de maxitrend gaat het om het gedrag, de wensen en verlangens van mensen. De maxitrend wordt daarom ook wel de consumententrend genoemd.  Bij de maxitrend gaat het niet meer om het product, maar meer om de consument. Het duurt tussen de vijf tot tien jaar en een goed voorbeeld daarvan is de levensstijl van mensen. Gezond leven is de laatste jaren erg populair geworden. Je kan altijd wel wat vinden om bij je zelf te veranderen zodat je nog een gezondere leefstijl creëert. Ook zie je vaak dat de overheid probeert om te laten zien dat drugs, alcohol en roken niet goed zijn voor je. Mensen lopen nu vaker rond met een proteïne-shake dan met een blikje bier bijvoorbeeld.




Megatrend (macro)
De megatrend is een enorme trend die wel minimaal tien jaar duurt en zelfs kan oplopen tot dertig jaar. Het wordt ook wel de maatschappelijke trend genoemd.  Het zijn trends die zich vaak richten op de maatschappelijke belangen en oefenen over de hele wereld invloed uit. Vaak niet alleen op één leeftijdsgroep maar op verschillende generaties. Een voorbeeld van een megatrend is de GRIN-technologie. Door technologisering kunnen we zien welke ziektes we in de toekomst gaan krijgen. Door technologie toe te laten, laat jij je lichaam veel beter monitoren. Dat heeft grote gevolgen voor de gezondheidszorg. Er zullen dus veel zorginstellingen partnerschappen moeten gaan afsluiten met verzekeraars . Megatrends zijn altijd goed te benoemen en te onderscheiden van elkaar.




Zouha Al Abbasy | Studentnummer: 1612039 | Klas: JDE-D01

Multimedia, crossmedia en transmedia!
What are the differences?

Het is overal en wordt overal gebruikt, maar toch hebben we dat niet zo snel door. Ja, we hebben het over de begrippen multimedia, crossmedia en transmedia. Ze lijken zo veel op elkaar, dat het bijna moeilijk is om ze te onderscheiden. Het multimediaal concept vertelt een verhaal via verschillende media, zonder dat ze elkaar aanvullen. Het crossmediaal concept vertelt een verhaal via verschillende media, die elkaars tekortkomingen aanvullen, ze zijn dus afhankelijk van elkaar. Het transmediaal concept vertelt een zelfde verhaal over verschillende media, maar ze zijn niet noodzakelijk om het verhaal te begrijpen. Ze  maken alleen de beleving van het individu groter. Je ziet dus dat ze erg op elkaar lijken. Ik ga nu met behulp van voorbeelden uitleggen wat ze precies inhouden.

We hebben drie verschillende conceptvormen, namelijk:

·         - Multimediaal concept
·        -  Crossmediaal concept
·         - Transmediaal concept

De eerste conceptvorm waar we het over gaan hebben is het multimediaal concept.
Met een multimediaal concept wordt een verhaal over verschillende soorten media verteld. Deze media zijn onafhankelijk van elkaar. Het verhaal wordt wel per medium aangepast. We nemen als voorbeeld ‘The Lord of the Rings’. Daarvan is er een boek, een film en een spel gemaakt. Dit zijn drie verschillende media die geen toevoeging op elkaar hebben, maar wel hetzelfde verhaal hebben elk aangepast (indien nodig) aan het gebruikte medium. Het verhaal blijft dus hetzelfde.
Dit is wat het multimediaal concept inhoudt.

De tweede vorm is het crossmediaal concept. Met een crossmediaal concept wordt een verhaal over verschillende media verteld, maar hierbij zijn de media wel afhankelijk van elkaar. Ze vullen elkaars tekortkomingen als het ware aan. Als voorbeeld nemen we ‘Arabs Got Talent’.
Dit is een TV-programma die over een second screen beschikt. Hierbij kunnen mensen vanuit hun huis beslissen wie wel of niet doorgaat naar de volgende ronde. Zo voelt de kijker zich meer betrokken bij het programma. Dit is voor het programma zelf heel essentieel dat dit gebeurt, want de tekortkomingen aan bijvoorbeeld interactie worden aangevuld. Er is ook een app gemaakt waarbij je meer over de kandidaten kunt terug lezen en ook je favoriete kandidaat kunt kiezen. Op de website kun je ook de aflevering opnieuw bekijken en nog meer dingen doen. Dit is wat een crossmediaal concept inhoudt.

De derde en laatste vorm waar we het over gaan hebben is het transmediaal concept. Met een transmediaal concept  wordt hetzelfde verhaal verteld, maar door verschillende media nog interessanter maakt. Als voorbeeld nemen we weer ‘The Lord of the Rings. Daarvan is er een boek geschreven, maar ook een film en een game gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld nadat je het boek gelezen hebt, het spel gaan spelen om je beleving nog groter te maken. Maar je hoeft het boek niet gelezen te hebben om het spel te begrijpen. Het is gewoon een aanvulling om de beleving te vergroten. Dit is wat een transmediaal concept inhoudt.


Bronnen: Reader 1.1 
Reader 1.2
Basisboek crossmedia concepting